dimecres, 28 de desembre del 2011

Tancament COED

Aquesta és l’entrada per a tancar el dossier d’aprenentatge pel que fa a l’assignatura de comunicació oral, escrita i digital. Així doncs, per a tancar-lo faré un recull del que hem treballat. Pel que fa a comunicació oral hem treballat el llibre de com parlar bé en públic, hem recitat un poema i hem escollit a un bon comunicador, el qual hem justificat el per què de la tria.
Tot i això en les activitats de COED treballàvem transversalment els tipus de comunicació, per exemple quan vam escollir al bon comunicador vam haver de fer la presentació amb elements que havíem treballat a GITIC, en l’activitat de qui ets tu vam haver de fer la fotografia i escriure un títol. Vam treballar la descripció a través de cançons, d’un conte i d’un poema visual, també vam fer una activitat de Territori i Identitat en la qual ens vam fixar en la comunicació en l’àmbit dels anuncis publicitaris on vam tenir en conte allò que deia Guillermo Orozco “no pel fet de ser humans sabem veure i escoltar la televisió”.

En una sessió la professora ens va fer entendre una paraula no pot tenir el mateix significat per una persona que per una altra, hi havien variables com el context que definien el nostre pensament. A l’aula també vam estudiar el llenguatge i les llengües i les diferències del codi oral i el codi escrit.

Per últim m’agradaria destacar tres de les publicacions que tracten de l’assignatura de COED del meu dossier d’aprenentatge. La primera és la de descripció, la segona és la de qui ets tu?, i per últim la d’educació audiovisual.




Feliç any nou!

dimarts, 27 de desembre del 2011

Cmap Tools

El Cmap Tools és un programa que permet crear mapes de conceptes i emmagatzemar-los a unes carpetes que es troben a la xarxa i compartir-los amb altres usuaris.
Un cop fet el mapa de conceptes es pot presentar gràcies a una web que es facilita al creador del mapa, d'aquesta manera es pot obrir tant el mapa com els enllaços que hi han dins d'aquest.



Com a exemple a l'aula vam fer un mapa on vam relacionar tots els programes que havíem aprés a l'assignatura de GITIC.



M'agradaria dir que aquesta eina és útil per a estructurar el coneixement que adquirim, per exemple, a l'hora de preparar un examen ens pot ser útil per a recordar més fàcilment tots els conceptes que hem d'aprendre.

Aquí el pots descarregar.

diumenge, 11 de desembre del 2011

Taxonomia de Bloom per a l'era digital

Basant-me en el esquema següent sobre la Taxonomia de Bloom, és a dir, una classificació dels objectius educatius, he relacionat els diferents coneixements de l'assignatura de GITIC i COED.
  • Crear: Windows Movie Maker, Audacity Blogger, Scrach, Prez, Google Sites, Cmap Tools, Pearltrees i Google Docs.
  • Evaluar: Mister Wong, Blogger, Scrach, Google Sites i Google Reader.
  • Analitzar: Google Chrome, Google Reader, Cmap Tools, Pearltrees, Mister Wong, Prezi i Twitter.
  • Aplicar: Windows Movie Maker, Audacity, Google Docs, Prezi i Blogger.
  • Comprender: Google Chrome, Cmap Tools, Pearltrees, Blogger, Prezi i Twitter. 
  • Recordar: Mister Wong, Google Chrome i Google Reader.

L'ordinador com a tutor i l'ordinador com a eina

Les metàfores que he relacionat han estat La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor i La metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina. He escollit aquestes dues ja que per a mi les TIC han de servir d'ajuda per al mestre, no l'han de substituir però han de ser presents ja que vivim en un món el qual és dinàmic i evoluciona i, com a conseqüència els nous alumnes s'han d'adaptar a aquests canvis.

Quan va començar a sorgir l'ordinador com a eina educativa, als anys 50, el model 
psicològic que s'utilitzava era elconductisme. 

Actualment tant a la feina com a les escoles s'utilitza l'ordinador com a eina habitual de treball. Per a facilitar aquest treball els infants haurien de començar a 
utilitzar l'ordinador des de petits, d'aquesta manera es familiaritzarien amb ell i serien més autònoms. 

L'ordinador a part que ens permet estar en contacte indirectament amb el món físic ja que ens permet estar comunicats i saber què passa a altres llocs, també ens pot ajudar en la 
tutoria ja que aquesta eina pot iniciar el tema i avaluar al alumne. El fet que l'infant sigui avaluat i s'adoni del seu l'error fa que l'aprenentatge sigui més individualitzat i significatiu.

Les activitats que hem fet a GITIC relacionades amb aquests temes són les següents: Edició multimedia (Windows Movie Maker i Audacity), Prezi, l’ús del word, Cmap Tools, Scratch i les eines de Google (Google Docs, Google Reader, el navegador Google Chrome i Google Sites) 

Scratch

Scratch és una aplicació amb la qual es poden fer animacions útils per l'aprenentatge creatiu dels nens ja que són ells els que han d'inventar una història, ubicar-la en un espai concret, escollir uns personatges i donar-los vida i moviment com caminar, girar, aparèixer o desaparèixer, fer sons, entre d'altres. 




Per a que la història es vagi desenvolupant els nens han de fer encaixar unes peces, les quals són les diferents característiques del personatge.


És una eina bastant senzilla, per tant penso que és una bona aplicació per a els nens realitzin algun projecte, així se'ls pot despertar la motivació i l'interès per allò que fan ja que és un suport molt dinàmic.